Atliekų deginimo gamyklos statyba – kas pritaria, o kas ne?

2014 m. vasario 12 d. spaudoje paskelbta, kad „Teismas trečiadienį atvėrė kelią koncerno „Icor“ ir Vilniaus savivaldybės valdomos įmonės „Reenergy“ atliekų deginimo gamyklos statyboms Vilniuje.“

2013 m. lapkričio mėnesį, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos nustačiusi, kad bendrovei „Reenergy“ rugsėjo 26 dieną statybos leidimas  statyti Vilniaus regiono komunalinių atliekų deginimo gamyklą šalia Gariūnų išduotas pažeidžiant teisės aktus,  kreipėsi į teismą, prašydama sustabdyti statybos leidimo galiojimą.

Šiandien, akivaizdu, kad Aplinkos ministerijai priklausanti įstaiga keičia savo poziciją: Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija sudarė taikos sutartį, kuri, kaip jau žinome, atvėrė kelią įmonės „Reenergy“ atliekų deginimo gamyklos statyboms Vilniuje.

Neatsižvelgta į 2014 m. sausio 23 d. Atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimus, kuriuose nustatyta, kad  tik Vyriausybės pripažintuose atliekų tvarkymo valstybinės reikšmės objektuose, kaip kuras energijai gaminti, gali būti naudojamos ar planuojamos naudoti po rūšiavimo likusios ir perdirbti netinkamos, energinę vertę turinčios komunalinės atliekos.

Šio objekto statybai Jočionių gatvėje prieštarauja Vilniaus gyventojai (surinkta daugiau nei 12 000 gyventojų parašų). Gyventojai pasipiktinę, kad Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija taip lengvabūdiškai keičia savo nuomonę ir nesprendžia problemos iš esmės. Manau, kad tokiu būdu pažeidžiamas viešasis interesas.

Nesutikau ir dabar nesutinku, kad komunalinių atliekų deginimo gamykla būtų statoma Vilniaus teritorijoje. Tikiuosi, kad Aplinkos ministerija atitinkamai įvertins jai pavaldžios įstaigos veiksmus ir neleis pažeisti viešojo intereso.